„Best Illusion of the Year“ yarışması 7 yıldır, Amerikan bilim adamlarından oluşan, Jüri üyelerininde tamamı uluslararası meslektaşlarından oluşmuş bir komite tarafından organize ediliyor. 2010 senesinin birinciliğini Japonya’yada Kawasaki Meiji Üniversitesinde Matematik Enstitüsü profesörü olan ‚Kokichi Sugihara‘ -Impossible motion:“imkansız hareketi“ çalışması ile aldı. Bu ödülün yanı sıra Bilim dergisi „New Scientist“ ‚Optical illusion‘ (optik yanılsama) dalında yılın en sevilen videosu, ödülünüde ona vermiş. Bu illüzyonda sanki yokuş yukarı bir sihirli, manyetik alan tarafından çekilen toplar gibi görünüyor. Ama yalnız! Sanki…
„Best Illusion of the Year“ yarışması, daha çok bilim adamları ve Üniversiteler açısından önem taşıyor, diğer çalışmaları merak edenler için Yarışmanın diğer Finalistler
Benim bu tür ( Optical Illusions ) optik illusionlara merakım 80’li yılların başında M.C Escher‚ in kitabını almamla başladı. Onun yaptığı çalışmalara her zaman büyük bir hayranlık duymuşumdur. Bugün hali hazırda Posterleri evimde asılıdır. Profesör ‚Kokichi Sugihara‚ bu çalışmasında kendisinin Escher’den ilham aldığını söylemiş! Doğrudur, ondan etkilenmemek mümkün değildir. Senelerden beri Internette bir çoğumuzun bildiği tanıdığı illüzyon resimleri dolaşıyor, daireler, kareler, renkler vs.vs. Bunların aralarında ilginç olanlarıda var, olmayanlarıda çoğunlukta.
Optik illüzyonlar vizyonumuzu neredeyse tüm yönleriyle etkileyebilir. İllüzyon çeşitlerinin yanısıra, duygularımızın bizi neden zaman zaman yanıltığı, dahada araştırılıyor. Basit bir örnek= Bir çoğumuzda benim gibi yaşamıştır mutlaka! Lambalarda Arabanızla duruyorsunuz, yanınızdaki araba geri geri gittiğinde, hemen otomatikman frene basıyorsunuz, sanki siz o anda ileri hareket etmiş gibi oluyorsunuz doğrumu? İşte buda bir illüzyon aslında.
Webde Sörf yaparken hoşuma giden illüzyonlardan bazıları=
„Anamorphic Illusions!“
„Crazy Moving Square Illusion!“
„Size Matters“
„Incredible Stereo Illusion (part 2)“
„The Steps“
„Amazing Fire Illusion!“
„Ambiguous Silhouettes“
Bu Bayanı bazı kişiler sağa dönerken görüyor, bazıları ise sol tarafa, yada size kalmış!
Aslında! 34 resimden oluşan bu Animasyon tek yöne dönüyor fakat biraz uzun bakınca yönünü değiştiriyormuş gibi gözüküyor.
„Floating Cube in Center“
Bu resimde ne görüyorsunuz?
M.C Escher’den bir Örnek
„How the „Pavement Picasso“ Does It“
„Julien Beaver“ Renkli tebeşirle kaldırımlara, caddelere illüzyon işleyen bir sanatçı.
„Julien Beaver, 3D STREET-ART“
Aşağıdaki resmi yüzlerce çocuğa, bir anda göstererek ne gördüklerini soruyorlar, hepsi bir ağızdan aynı şeyi haykırıyorlar! Neyimi? Mausunuzla resmin üzerine gidin…İlginç..! Yoksa siz başka bir resim mi görmüştünüz 🙂
illusion.swf flash yok
Bütün bu illüzyonların birde Video kesim (Cut) programları ile yapılmış olanları var. Yani tam bir „Fake“ stüdyolarda hazırlanıp sonradan yayına giriyor. Aşağıdaki video gibi.
„colour changing card trick“
İllüzyon, hem sanatı hem tekniği bir arada barındıran uğraş alanından biridir. Bazı illuzyonların büyüsünü bozmamak için, sırrını bilmek bile istemem, bırak öyle kalsın.
„刘谦 Liu Qian Magic Show on 2010 Chinese New Year Exposed“
Bütün bunlar beni yanıltmadı! Ben Duygularıma ve hareketlerime hakim bir insanım diyiyorsanız! Aklıma küçükken sık sık oynadığımız çok güzel bir oyun geldi. Oturduğunuz sandalyede „Sağ ayağınızla saat yönünde daire çizmeye başlayın, ve aynı zamanda işaret parmağınızla havada 6 rakkamını çizin. Ayağınızın geri yöne doğru dönmesini engelleyebiliyormusunuz? Hiç sanmıyorum 🙂
İlluzyonla ilğili resimlerle donatılmış, ilham almak için faydalı bir sitede burası….Effetti ottici