Müzik Endüstrisinin çöküşü.

Tarih:
Konu: Müzik

Yurdumuzda olduğu gibi Avrupa’dada tartışılan en büyük konulardan biride, bu çöküşün nedeni? Suç İnternettemi? Gelecek mp3 downloaddamı yani indirmektemi? Emi, Sony, Warner, Universal gibi büyük plak şirketlerinin kazançları oldukça düştü.

Müzik Endüstrisinin çöküşü Bazı kesim, bu Plak Şirketlerinin zamana ayak uydurmak yerine, kendi ajanlarını bilinçsiz bir şekilde tüketicinin üzerine sürdüklerinde hemfikir. Suç duyurusunda bulundukları kişilerde, küçük okul öğrencilerinden tutunda, ihtiyarlara kadar büyük bir kesimi kapsıyordu. Bu durum zamanla öyle vahim bir hale geldiki, savcılıklar bile ister istemez zor duruma düştüler.

Tüketiciyi bilinçlendirmek yerine ‚korsanlık eşkiyalıktır‘ sloganı ile bir kesimi sabıkalı duruma getirmek, ve onların üzerine değnekle gitmek yanlış bir tutumdu. Nerdeyse, insanlar! Müzik işitmenin bile, bir suç olabileceğini düşünmeye başlamışlardı. Bu büyük patronlar, Avukatlarının arkalarına sığınarak, eski konzeptlerini uygulamakta kararlıydılar, birtürlü 70li 80li senelerdeki rüyalarından uyanmak istemiyorlardı. Kesinlekle çok zaman kaybettiler. Nihayet bir çözüm arayışına girdiler gibi gözüksede, bu ne şekilde ve nasıl başarılı olur bunuda yine zaman gösterecek.

Bu bahsettiğim durum en azından Avrupa’da böyle. Ülkemizde durum farklı olabilir! Ama bir gerçek var, oda İnternetten önce yani mp3 olayından önce Türkiye’de korsan yokmuydu? Tabiiki vardı, hemde nasıl? Hemen hemen her semtte, kaset satan dükkanlarda kaset doldurulmazmıydı? Seyyar korsancılar yokmuydu? Tabiiki evet. Peki Avrupa’da böyle bir olay varmıydı? Kesinlikle hayır. Aslında Avrupa ve bütün Dünya İnternet sayesinde korsan ile daha iyi tanıştıda denilebilir.

Zaman! Şimdi başka zaman. İnsanların tüketim alışkanlıklarıda gün geçtikçe değişiyor. Bugün eskisine nazaran daha fazla insan müzik dinliyor ve, daha fazla müzisyen müzik yapıyor. Bunda teknolojininde büyük bir rolü var. Mutlaka ileriyi düşünmekte yarar var. Bazı Müzik gurupları şimdiden konserlerinde CDlerini seyircilerine dağıtmaktalar. Zaman gelecek belkide aldığınız her konser biletinin yanında bedavadan bir CDsi verilecek. „Radiohead“ gibi bazı guruplar Albümlerini bedavadan kendi İnternet sitelerine indirilmek için koydular. Ama işin Trajikomik tarafı ise, bir araştırmaya göre, grubun Albümünün başka yasal olmayan sitelerden daha fazla indirilmiş olması. Sanki artık insanlar alışkanlıklarını bırakmak istemiyorlar gibi, bir durum var ortada. Sonuçta gurup bu işten karlı çıktı. Hem konserleri doldu taştı hemde kendilerinden söz ettirdiler. Önemli olanda bu değilmi?

Yasal müzik indirme siteleride gitgide artıyor, onlardan biride „Elixic.de“ Bir diğeride kendiside ünlü bir müzisyen olan „Peter Gabriel“ inde finansman ettiği We7.com’dan binlerce „Pop ve Rock“ mp3 indirmeniz mümkün. Peter durumu kavramış gözüküyor! 🙂

İyi olan sanatçıyı tüketici birşekilde zirveye taşıyacaktır. İster onun konserlerine giderek, veya reklamlarda, yada çeşitli televizyon showlarında izleyerek.

İyiki Konserlerin Atmosferini kopyalamak henüz mümkün değil! Aman olmasın…!

Etiketler

Schreibe einen Kommentar